söndag 28 oktober 2012

Träningsvisioner

Nu är det dags att bli målmedveten och organiserad. Jag har en autistisk sida som hanterar saker bäst när de är planerade och strukturerade och det gäller också träningen. Har jag ingen plan, spårar det ur. Det funkar helt enkelt bäst om jag har ett träningsprogram svart på vitt. Visserligen får jag vara så pass flexibel att jag klarar av att ändra om vid behov, men en grund behöver jag. Så nu har jag funderat.

Tyvärr har vekan bara sju dagar och det skulle vara bra att ha två vilodagar i veckan. Mitt problem är fotbollen och eftersom dagarna inte räcker till (annars skulle det bli mindre spring än jag vill) så står jag över en fotbollsträning. Det är den bästa lösningen hittills.

Jag vill få in följande träningar:
- en styrketräning (och då följer jag så klart mitt fina träningsprogram)
- ett intervallpass (pyramider/längre intervall... tacksam för idéer)
- ett långpass ("PK-lenkki")
- en hård, jämn ("halvmarafart", 10 km)
- en fotbollsträning
- en vila
- en kortare lugn/korta intervaller, loikkan (ööö, vad heter det på svenska, skutt?)...

Hur jag skall få en vettig rytm är en annan femma. Torsdagen är fotbollsdag så där kan jag inte flexa. Tänkte mig följande:
Måndag: styrketräning
Tisdag: återhämtande, lugnt och jämnt
Onsdag: vila
Torsdag: futis
Fredag: intervaller
Lördag: hårt 10 km
Söndag: långpass (Running Finland)

Jag skulle gärna delta i Running Finlands måndagsintervaller också, men vilka pass skall jag då byta plats på? Kanske intervallerna kunde vara på måndag, styrka på tisdag och återhämtande, lugnt på fredag?
Eller: Det blir tungt mot slutet av veckan, kanske borde jag ha vila på fredag i stället och ta intervallerna på onsdag? 
Nu borde jag ha min personliga tränare som säger åt mig hur jag skall göra. Men jag provar. Och ändrar när jag märker att det är ohållbart. I morgon svingar jag kahvakuulan och plågar häcken av mig.

Inspirerad av Förvånad tänkte jag delta i Aktia Cup. Fem lopp på 10 km, ungefär en gång i månaden med start den 17.11. Här hittar du mer information. Perfekt sätt att motivera mig själv till att träna intervaller och få upp farten! Plus att jag samtidigt tränar mina tävlingsnerver. De är svaga. Flera lopp innebär dessutom fler chanser att få misslyckas. Om jag bara har ett eller två huvudmål per år blir pressen stor och ett misslyckande känns ännu mer förbjudet. 

Ha en finfin (tränings)vecka!

2 kommentarer:

  1. Det är lite tassigt med våra träningar, eftersom söndag är långpass och måndag intervaller och enligt Anders Szalkai skall man inte köra så eftersom skaderisken då blir hög. om man skall ha dom efter varandra är det åt andra hållet. Samtidigt är dessa våra enda två möjliga dagar, och ingen vill springa långpass på måndagar kl 18...

    Det enda jag kommer på är att lägga in styrkepasset på antingen intervall- eller futisdagen. då får du en till dag till ditt förfogande. Det är nog ett pussel att få allt att gå ihop!

    SvaraRadera
  2. mm krångligt. men jag vill ogärna träna dubbelt på en dag (dessutom hinner jag inte, jag ska ju vara på jobb också). och styrketräningen kräver ett gym.

    SvaraRadera