söndag 9 februari 2014

Tillbaka

Dagens länk blev veckans tredje och jag är nöjd med hur det artar sig. Eftersom jag försöker upprätthålla en bra löpteknik och en vinkel i knät som inte orsakar smärta så springer jag alldeles för fort. Dagens 12 kilometer blev ett  fartuthållighetspass och redan efter fem kilometer märkte jag hur benen började bli tunga och hur farten saktade av. Jag hoppas att jag småningom kan börja lita på mina knän så att jag kan börja springa ordentligt lugna pass för att få ordning på grundkonditionen.
Trots tunga ben och hala vägar njöt jag av löpningen. Jag hade visserligen alldeles för mycket kläder i vårvädret. Synd att vintern tog slut innan den ens hann komma igång.

Nöjd och glad efteråt. 

Stundvis såg det ut så här. Inte det bästa väglaget
för löparen som fokuserar på tekniken.

12 kilometer alldeles för fort. Pulsen talar för sig.

Löpningen är tillbaka i mitt liv. Med den kommer också några andra saker tillbaka.
1. Humöret. Jag känner mig gladare, piggare och mer hoppfull. Tänk så mycket löpningen kan göra!
2. Kolhydratsuget. Det konstanta suget efter kolhydrater kom plötsligt tillbaka! Inte sug efter godis, utan efter bröd, flingor, mysli och andra snabba kolhydrater. Ohälsosamt eller ej, kolhydraterna är min bensin.
3. Vilodagarna. Löpningen för med sig behovet av vila. Jag har haft svårt att låta bli att röra på mig då jag har alternativtränat eftersom jag inte har tyckt att det har varit "riktigt" träning. Nu behöver jag vila främst för knänas skull, men också för att kroppen behöver återhämta sig. Jag försöker hitta rytm och regelbundenhet i träningsveckan och pricka in vilodagarna.

På tal om vilodagar… Vila är en del av träningen och detta behandlades i det nya numret av Juoksija. Löpare hamnar lätt i överträningsfällan då det enda som räknas är sprungna kilometrar och vilan tros vara något dåligt. Att ta en vilodag först sedan när kroppen säger ifrån är för sent. Hellre en vilodag när kroppen ännu är pigg och frisk än att låta kroppen bli för trött. Regelbunden vila gör också att kroppen lär sig att återhämta sig effektivt. Många säger att en "lätt, återhämtande" länk är bättre än helvila eftersom benen annars blir sega. Kanske det. Det kan dock vara ett tecken på att kroppen ännu återhämtar sig. Kondisen blir inte sämre om man vilar en dag. Tvärt om. Man utvecklas om träningen och återhämtningen är i balans. Toppidrottare vilar. Varför skulle inte också jag göra det?
En eller två vilodagar i veckan påverkar inte mig negativt, tvärtom. Både kroppen och knoppen får en paus och när det är dags för löpning igen är benen pigga och träningen blir kvalitativt bättre.

Tränar du varje dag? Håller du vilodagar varje vecka? Är de planerade eller vilar du när du inte hinner eller orkar träna?

30 kilometer löpning denna vecka och jag är faktiskt nöjd!

2 kommentarer:

  1. Vad synd att vi bor så långt ifrån varann. Hade varit kul med sällskap i sån där nybörjarfart nu när varken du eller jag springer i de farter vi brukade springa i. Det är lite tråkigt att lufsa för sig själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. jaa, sant! om du har nåt ärende i Helsingfors så säg, så kanske vi kan lufsa tillsammans :)

      Radera