fredag 31 januari 2014

RUN HAPPY!

Så blev det plötsligt allvar! Jag skall dra löppass ett par gånger i veckan från och med första april! Igår och idag har jag varit på utbildning för att bli löpinstruktör! Det är Urban Tribes som i samarbete med SATS kör igång med detta nya koncept här i Finland (finns redan i Sverige och Norge).

Idén är att kunna utvecklas som löpare, bli uthålligare och snabbare och få variation i träningen. Och framför allt: att tycka att löpning är roligt! Tre olika pass i veckan: fartlek, intervall och länk i jämnt tempo. Vem som helst kan delta, vi delar in oss i grupper enligt fart och nivå.

Det var två långa och intensiva dagar. En hel massa information och intryck att ta in och samtidigt försöka leva sig in i den roll vi kommer att ha. Jag ingen erfarenhet av sånt här så visst var jag lite nervös när jag skulle dra någon övning.
Inspirerad är jag i alla fall! De som drog utbildningen var erfarna och duktiga och kunde ge konstruktiv feedback åt oss. Vi gick så klart igenom de olika passen och gav oss ut på ett par testrundor, men vi pratade också mycket om träningsfysiologi, om varför vi tränar det vi tränar och om hur det är att vara coach.
Det är rätt mycket att tänka på; man ska vara inspirerande, uppmuntrande och visa att löpning är kul, man ska ta hänsyn till alla, se alla och samtidigt ansvara för tempo och visa vem det är som bestämmer. Puh!
Jag har ett par månader på mig att öva.

Pricken över i:et var att jag kunde springa! Jag fasade för att det skulle bli en flopp och att jag skulle få backa ur och säga att knäna inte håller, men det behövde jag inte! Vi sprang ett par intervallpass och det verkar som att det lite hårdare tempot orsakar mindre smärta i knät. Det var den lugna uppvärmningen som kändes mest, men det gick över så fort vi började passet.
I går sprang vi 8 kilometer, vilket är det längsta på tre och en halv månad! I benen kändes det som 25 km och jag var helt slut efteråt. Jag trodde knät skulle vara ömt idag, men jag klarade våra 6 km galant (utom att kondisen var rätt usel).

Om det var kinesiotejpen eller om det kom ovanifrån förblir ett mysterium.

Visst känns knäna lite ömma nu, det får bli ett par dagars löpvila. Om, om det får fortsätta så här så tänker jag försöka springa 2-3 gånger i veckan. Antagligen korta distanser i för hårt tempo, bara för att knäna gillar det bättre. Grundkondisen får jag sköta på annat sätt.

Det blir en bra grej, det här! Om du är SATS- medlem, kom med! Om du vill ha mig som coach och inte är medlem i SATS- bli medlem och kom med! Tröskeln är låg och det finns helt säkert ett pass som passar dig! Du behöver bara tycka att löpning är roligt! Om du inte gör det kan du komma med för att bli övertygad om att löpning är roligt!  

RUN HAPPY!

3 kommentarer:

 1. Grattis, löpinstruktör.
  Tröskeln är låg? Ålderströskel? Konditionströskel?
  Kan man på riktigt komma med?
  Hur som helst, huvudsaken är att du klarade löpningen och att det kanske kom hjälp ovanifrån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. inga krav, bara att du ska klara av att springa 10 km på 75 min. det finns pass för var och en :)

   Radera