lördag 12 december 2015

43:02

Jag deltog i Aktia cupens andra deltävling idag och det gick bättre än förväntat. Eller egentligen hade jag inte förväntat mig något alls, men bra gick det ändå.
10 kilometer landsväg. Av och an. Någon skulle tycka att det är trist och enformigt men jag gillar det. Det var perfekt springväder med någon plusgrad och typ vindstilla (hade det varit förra veckan så skulle man väl ha blåst bort). Det enda som vållade problem var halka på sina ställen och speciellt farliga var nerförsbackarna.
Jag har knappast någonsin varit så oförberedd som nu. Ingen speciell uppladdning och inte ens anmäld på förhand. Stressade dit på grund av lite tajt tidtabell och hade sjuk kissbrådska i bilen, vilket gjorde mig extrastressad. Men det höll väl tankarna borta från själva loppet. Nåja. Jag var i tid och hann till och med med lite uppvärmning före det var dags att trängas vid startområdet. Jag stod mitt i klungan så det tog ett tag innan jag kom iväg. Sedan gällde det att inte snubbla eller bli översprungen tills det äntligen löste upp sig och jag fick lite utrymme. Som vanligt drogs jag med i början och sprang ganska fort den första kilometern. Dessutom går det nerför i början så man får lite extra fart. Jag hittade en ganska bra rytm och hade bra känsla de första fyra. Vid prick fyra kilometer kommer en uppförsbacke varefter det går nerför till vändpunkten (21:15 min för min del). Sedan blir det en tvärvändning och så går det uppför igen. Det är ganska dödande. Strax före sex kilometer går det nerför igen så då får man upp farten som definitivt har sänkts och sedan gäller det att hitta ett bra tempo igen.
Jag hade mer problem med kondisen än med benen. Oftast känns det att benen inte orkar längre medan jag annars skulle orka hur bra som helst, men nu kändes det som att det var svårt att få in tillräckligt med luft i lungorna. Måste träna fartuthållighet. Benen blev onekligen tunga vid 8 km men då var det ju bara två kvar så det gick på något sätt av sig självt.
När jag svängde in på den sista rakan såg jag klockan och hur den tickade närmare 43 minuter. Jag hade ca 10 sekunder på mig och jag missade med två. Hyperventilerande och lite spyfärdig med det gick över ganska fort. 43:02 blev min sluttid och de där två sekunderna stör mig lite grann. De tänker jag få bort i januari när nästa deltävling går av stapeln.

Jag är nöjd. Det var bättre än i Esbo i september, så det visar ju att kurvan pekar uppåt. Kanske hade jag en bra dag. Kanske var det bra att vara oförberedd. Bra formcheck var det i alla fall.

2 kommentarer:

 1. Hurra! du är nog huisig! du klämmer nog en sub 40a ännu nästa år

  SvaraRadera
 2. Referens från 2012-13:
  Nov. 43:22
  Dec. 43:22
  Jan. 43:07
  Feb. 43:00
  Mars 42:23

  SvaraRadera